Hoe zet ik mijn bedrijf op in Dubai? (deel 2)

11-2-2015

Dit is een vraag die we regelmatig krijgen op onze vestiging in Dubai. In deze serie blogs beantwoorden we de vraag aan de hand van de vijf topische vragen, ook wel bekend als de 5 W-vragen. Eerder verscheen deel 1 (wat). Vandaag deel 2: waar zet ik mijn bedrijf op in Dubai?

Ook het kiezen van de juiste vestigingsplaats in de Verenigde Arabische Emiraten (“U.A.E.”) vereist maatwerk. Geen van de Free Zones is ideaal voor alle activiteiten en voor alle soorten ondernemingen. Alleen Dubai zelf kent al meer dan twintig Free Zones.  Daarnaast zijn er diverse Free Zones in de overige emiraten, waar u op een kostenefficiënte manier uw vestiging in de U.A.E. kunt opzetten. 

Bij het kiezen van de meest geschikte Free Zone spelen de volgende factoren een rol: de aard van de activiteiten die u vanuit Dubai wilt gaan uitoefenen, de locatie van de Free Zone en de kosten van het registreren van een bedrijf in de Free Zone.

Activiteiten

Ten eerste is het van belang om de Free Zone te vinden die het best aansluit bij uw activiteiten. Sommige Free Zones zijn gespecialiseerd in bepaalde activiteiten. Zo biedt Dubai Internet City de ruimte aan internet-, I(C)T- en telecommunicatiebedrijven, is Dubai World Central gespecialiseerd in transportbedrijven en zijn in Sharjah Airport International Free Zone voornamelijk industriële bedrijven gevestigd. Verder zijn niet in elke Free Zone alle activiteiten toegestaan. Het is dan ook van belang ervoor te zorgen dat de activiteiten die u wilt ondernemen zijn toegestaan in de Free Zone van uw keuze.

Locatie

Ten tweede dient aandacht te worden besteed aan de locatie van de Free Zone. Kiest u voor een centraal gelegen Free Zone, zoals Dubai Multi Commodities Centre, of kiest u voor een goedkopere Free Zone in een van de noordelijke emiraten? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de tijd die u wilt doorbrengen in het kantoor of dat u veel bezoekers verwacht.  Wanneer u weinig gebruik zult maken van uw vestiging in Dubai kan het aantrekkelijk zijn om te kiezen voor een goedkopere Free Zone die wat minder centraal is gelegen.

Kosten

Tot slot verschillen de kosten van registratie en jaarlijkse kosten per Free Zone. Over het algemeen zullen de kosten van het oprichten en in standhouden van een bedrijf in de centraal gelegen Free Zones relatief hoog zijn. Dit komt dan met name door de huurtarieven van (kantoor)ruimtes in deze Free Zones. Het is daarom van belang na te denken over de tijd die u zult doorbrengen in het kantoor en over de vraag of u daar klanten en relaties wilt ontvangen, om zo een goede afweging te kunnen maken tussen locatie en kosten. Een aandachtspunt hierbij is om niet alleen te kijken naar de eenmalige kosten van registratie, maar ook naar de jaarlijkse kosten, bijvoorbeeld het vernieuwen van de licentie.

Benieuwd welke Free Zone het best aansluit bij uw activiteiten? Mail dan naar [email protected].

  • VAE 06:55
  • NL 3:55
  • Zon
  • AED 4,3465

Agenda

Binnenkort meer informatie over onze voorlichtingsbijeenkomsten, zowel in Dubai als in Nederland.