Local Sponsor vereist bij oprichting VAE Mainland?

30-11-2015

Het antwoord is nee! Wanneer men een bedrijf wil starten in de Verenigde Arabische Emiraten, denkt men vaak dat er maar twee opties zijn:

  • een oprichting in een Free Zone waarbij 100% eigendom mogelijk is,
  • of het oprichten van een naamloze vennootschap (LLC), waarbij een Local Sponsor 51% van de aandelen van het bedrijf houdt.

Daarnaast wordt er vaak gedacht dat een LLC de enige mogelijke bedrijfsvorm is in VAE Mainland. Dit leidt ertoe dat veel mensen en bedrijven er vanaf zien om een bedrijf op te zetten, gezien het vaak niet de voorkeur heeft dat een ‘vreemde’ 51% van de aandelen bezit.

Graag informeren wij u dat er ook zeker mogelijkheden zijn om een bedrijf op te richten in VAE Mainland, zonder een Local Sponsor die 51% van uw aandelen houdt. De meest voorkomende bedrijfsvormen in VAE Mainland zijn LLC, professional license/civil company, branch van een lokaal of buitenlands bedrijf of een partnerschip.

Maar waarom richt een ondernemer een bedrijf op in VAE Mainland terwijl in een Free Zone 100% eigendom mogelijk is?

Of dit een mogelijkheid is hangt af van vele factoren. Met name van de scope of business en wie de doelgroep is. Mainland en Free Zones hebben verschillende voordelen afhankelijk van het soort bedrijf en de uit te voeren activiteiten. Als het uw intentie is om direct zaken te doen met de lokale VAE markt of om uw producten te verkopen in Mainland aan de eindgebruiker, of als u bijvoorbeeld veel visums voor uw business nodig heeft, dan is een oprichting in Mainland de juiste optie voor u. 

In dit blog leggen wij het verschil uit tussen een LLC en een professional license/civil company. Limited Liability Companies (LLC’s) zijn beperkt tot bedrijfsvoering op het gebied van trading en industriële activiteiten. Civil Companies worden opzet om beroepsactiviteiten uit te voeren. Dit is een erg breed begrip en het kan goed zijn dat uw bedrijfsactiviteiten gezien worden als een beroepsactiviteit.  

LLC licenties vereisen een Local Sponsor en alle eigenaren hebben een beperkte persoonlijke aansprakelijkheid. Een LLC oprichting kan gezien worden als een samenwerking tussen de buitenlandse eigenaar die 49% van de aandelen heeft en de Local Sponsor die 51% van de aandelen heeft. Wanneer u een betrouwbare Sponsor heeft, zal u met een LLC nog steeds veel controle kunnen uitoefenen over uw business. De Local Sponsor ontvangt een jaarlijkse Sponsorship fee voor zijn services. 

Met een professional license behoudt u 100% eigendom. Voor het merendeel van de professional license is het een vereiste om een zogeheten Local Services Agent (LSA) aan te stellen. Deze LSA heeft geen belang bij of invloed op uw business en ook geen inspraak. Dit wordt vastgelegd in een overeenkomst. De LSA ontvangt een jaarlijkse compensatie fee voor zijn services; het helpen bij visum aanvraag of het verkrijgen van overheidsgoedkeuringen bijvoorbeeld. Let wel, wanneer u een professional license registreert, mag u geen commerciële activiteiten uitvoeren. 

The Watermill Consultants gaat graag met u in gesprek over de mogelijkheden voor uw bedrijf. Afhankelijk van uw business adviseren wij welke rechtsvorm het beste bij u past om vervolgens een geschikte en betrouwbare Local Sponsor of Local Service Agent aan te stellen. Of wellicht vereist uw professional license activiteit wel geen van beiden! Aarzel niet, neem vandaag nog contact met ons op.

  • VAE 06:33
  • NL 3:33
  • Zon
  • AED 4,3465

Agenda

Binnenkort meer informatie over onze voorlichtingsbijeenkomsten, zowel in Dubai als in Nederland.